Seppo Lehto on saanut 2v 5kk vankeustuomion useista "törkeistä kunnianloukkauksista", "kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan" ja "uskonrauhan rikkomisesta". Samalla Lehdon ja hänen rikoskumppaniksi katsotun henkilön maksettaviksi tulivat miltei sadantuhannen euron vahingonkorvaukset ja oikeudenkäyntikulut. Lehto teki suomalaisista huippupoliitikoista ja virkamiehistä internettiin joitain "valeblogeja", joissa käytettiin hyvinkin värikästä kieltä ja kuvia ko. henkilöistä.

On selvää, että Seppo Lehdon saama tuomio, sekä Seppo Lehdon saama kohtelu viranomais- ja oikeuslaitoksessamme on täysin kohtuutonta. Ilmeisesti oikeuslaitoksemme mielestä poliitikkojen pilkkaaminen on törkeämpi rikos, kuin vaikkapa törkeä pahoinpitely tai lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Kyse on ilmiselvästi Sepon kohdalla sananvapauden loukkauksesta ja poliittisen toisinajattelijan vainosta. Seppo Lehto on mielipidevanki, joka ansaitsee kaiken tukemme, täysin riippumatta siitä, mitä mieltä olemme hänen kirjoitustensa sisällöstä tai muusta toiminnastaan.

Pyrimme tässä blogissa kertomaan tapahtumien kulusta, nykytilanteesta ja Sepon omista kuulumisista kaltereiden takaa. Haluamme blogillamme myös herättää keskustelua suomalaisesta sananvapaudesta ja oikeusjärjestelmästä.

maanantai 2. elokuuta 2010

Käynti Sepon luona vankilassa

Kävin katsomassa Seppo Lehtoa vankilassa sunnuntaina (1.8.2010). Vein Sepolle paperia, kyniä, kirjekuoria ja postimerkkejä, hankkimani suklaat vartijat käännyttivät pois:"Ei elintarvikkeita", kävi komento. Turvatarkastusten sun muiden jälkeen pääsimme "ruhtinaalliseen" 40 minuutin mittaiseen valvottuun tapaamiseen, eli jutusteluun puhelimen välityksellä pleksilasin takaa, kameravalvonnan alle.

Seppo oli juuri tullut ulkolenkiltä ja salilta, jonne hän pääsee siis tunniksi päivässä. Hän vaikutti hyväntuuliselta ja hyvinvoivalta, vaikka valittikin kärsivänsä allergiastaan, jota ei vankilassa suostuta hoitamaan kunnolla (Sepon käyttämä allergialääke Duact on luokiteltu huumeeksi vankilassa, joten hänelle ei ole voitu sitä antaa käyttöön). Seppoa rasittaa myöskin osaston toiminnassa se, että ovia ei pidetä auki kuin ruokailuihin ja ulkoiluihin mentäessä, eli sosiaaliset kanssakäymiset muiden vankien kanssa jäävät vähäisiksi.

Seppo tarkensi ja korjasi aikaisempia sanomisiaan. Korttipuhelinta saa käyttää 5 kertaa viikossa, 10minuuttia kerrallaan (eikä kerran viikossa, kuten aikaisemmin kerroin). Tällä hetkellä Seppo ei ole varsinaisella osastolla, vaan "sijoitusosastolla", josta päätyy ehkä puolen vuoden sisällä varsinaiselle osastolle, jossa lienee hieman vapaampaa. Seppo ilmaisi huolensa siitä, että hänen tuomioonsa voi olla tulossa lisää nyt käytävien "Qassim" ja "Hakaristi"käräjien seurauksena. Myöskin käyttövarojen vähyys haittaa Seppoa, koska käytännössä kaikki ostokset pitää tehdä vankilan kalliista kanttiinista ja niillä rahoilla, joita vankilaan saa...ottaen huomioon, että Sepolla on ulosotossa huomattavasti maksuja, ei suurempien summien toimittaminen Sepolle ole järkevää.

Kaikenkaikkiaan tapaamisesta jäi hyvin positiivinen tunnelma. Seppo ei ollut lyöty tai alistunut, vaan pirteä ja taistelutahtoinen.

Pitääpä alkaa suunnittelemaan seuraavaa visiittiä. Valitettavasti vierailuaika on todellakin vain kerran viikossa ja vain kaksi vierasta pääsee kerrallaan Seppoa tapaamaan. Kun ottaa huomioon Sepon avopuolison ja lapset ja heidän halunsa nähdä isäänsä, ei meille "muille" ehkä jää paljon vapaita aikojakaan. Kannattaa kuitenkin kirjoitella Sepolle ja kysellä mahdollisuuksista käydä tapaamassa.PS. Itseäni jäi huvittamaan viranomaisten tapa suhtautua Sepon avopuolisoon ja lapsiin. Poliisin mielestä he ovat "lähiomaisia", joiden vuoksi voi sen takia tehdä kotietsintöjä Sepon etsimiseksi. Vankilaviranomaisten mielestä he kuitenkaan eivät ole "lähiomaisia", joille voisi antaa valvomattoman ja pidemmän tapaamisen. Logiikka?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mikä on suora postiosoite Sepolle vankilaan?

Markus Jansson kirjoitti...

Tuossahan se lukee Sepon kuvan alapuolella, eli

Seppo Lehto
Turun vankila, PL 50,
20251 Turku