Eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelu/ tutkintapyyntö VHL:n matkasellikäytäntöjen lainmukaisuudesta, poliisivankiloiden ja vankiloiden ulkoilumahdollisuuksien inhimillistämisestä savuttomiksi ja isommiksi ilman asfalttia Vantaan tapaan
Tampereen käräjiä 25.8.2010 varten minut siirrettiin jo sunnuntaina 22.8. 2010 Turun vankilan matkaselliin ja maanantaina 23.8. 2010 Kylmäkoskelle bussilla muiden siirrettävien vankien kanssa. Ihmetystä herättää tämä asian monivaiheisuus ja sijoitusvangin tilapäinen "Rundiin" heitto maanantaista torstaihin. Ymmärtääkseni ilman tuuletusikkunaa vailla oleva "Rundi" on vangeille erikseen rangaistuspaikka?
Kylmäkoskella ei ole varattu TUPAKKALAIN MUKAISESTI SAVUTTOMALLE selliä vaan likainen, eritteinen "Rundi", missä ensimmäisen yöni tyynynä toimi pistävälle haiseva, verestä ja ihmiseritteistä kyllästetty tyyny, minkä yritin parhaani mukaan kahdella tyynynliinalla, pyyhkeellä ja verkkatakilla saada jotenkin tyynyksi. Vasta tiistaina sain verisen ja tautisen tyynyn vaihdetuksi. Ihmettelen, että näin eritteisiä tyynyjä on edes "Rundissa" tarjolla!
Vaadin VHL: n ohjeistuksissa panostusta siisteyteen ja hygieenisyyteen.
Ymmärtääkseni vangeille on taattu tunti ulkoilua päivässä. Voidaanko siitä luistaa? Onko lain ja asetusten mukaista, että en päässyt tällä käräjäreissulla ulkoilemaan lainkaan 23.8. ja 25.8.? En edes Tampereen poliisivankilasta. Kylmäkosken ulkoilutila on ollut kuulemani mukaan ennen yhteinen muiden vankien kanssa matkaselliosastolta, mutta tämä Kylmäkosken ulkoilutila, 9x9 askelta, on toki ulkona, mutta vain muutaman neliön mittainen/ laajuinen. Kun oikein myönteisesti ajattelee, niin näkeehän siinä metsää toisin kuin Turun Saramäessä, missä kuvitellaan kivihelvetin ja betoniseinien tuijottamisen edistävän myönteistä ihmiskuvaa ja yhteiskuntaan sopeutumista?
Tullessani Kylmäkoskelle tiuskaistiin: "Että mene sinne!", kun alkutarkastuksen jälkeen pakotettiin menemään savuttomuuttaan korostava ihminen tupakansavussa olevaan selliin. Savuttelija toki lopetti vedottuani huonoihin keuhkoihini, mutta savu ja henkisen raiskauksen tunne jäi päälle. Vartijoilla oli nautinnollinen ilme ko. tilanteessa. Lopuksi ohjattiin "Rundiin", mikä tasoltaan Tampereen poliisivankilan tasoa ilman tuuletusmahdollisuutta. Kävi ilmi, että savuton matkaselli oli annettu ennen minua tulleille savuttelijoille.
Kysyin ja kysyn, eikö tupakoitsijat olisi voinut laittaa rundiin ja savuton saada, kuten tupakkalaki antaa ymmärtää, virallisen savuttoman sellin?
Olisiko syytä vaatia joustoja tupakoitsijoilta eikä savuttomilta? Tupakka-askin kyljessä lukee, että se on myrkkyä! Miksi tupakoitsijoita suositaan vankilassa ja vankilan kanttiinilistassakin on sivun verran vaihtoehtoja tupakkatuotteista? Xylitol-purkkaa ei ole valittavissa kuin 30 g pussi, vaikka kysyntää olisi varmasti edullisimmille isoille Xylitol-pusseille.
Vaadin tupakoitsijoiden suosinnan lopettamista niin yhteisissä ulkoilutiloissa kuin savuttomien sellien sallimista vain savuttomille.
Tupakka rinnastetaan lieviin huumeisiin. Samaan aikaan täällä on vankeja huumeiden myynnistä ja käytöstä. Ihmettelen tätä suurta epäkohtaa! Eikö vankilan pitäisi auttaa pääsemään eroon huumeista oikeasti, eikä tyytyä tonkimaan/repimään huumeidenvastustajan silmälasikotelon vuorauksista alkaen oletettuja huumeita? Samaan aikaan vankilan itse välittäessä tupakkaa = huumetta kanttiiniostosten kautta?
Esitettyä taustaa vasten on erittäin surkuhupaisaa se miten mennen tullen Kylmäkoski-Turku/Saramäki välillä on keskitysleirikohtelu, kun vartioidusta paikasta toiseen siirron yhteydessä riisuudutaan ja tutkitaan uudestaan vaatteet ja tavarat kuin syyhytautiset koirat, jopa silmälasikoteloni vuorauksia yrittäen irrottaa kuten Kylmäkoskella 23.8.2010 maanantaina.
Katson, että ilman mitään vankeusaikana suoritettua rikkomusta "Rundiin" laitto vain savuttomuuden tähden, on ylimääräinen halventava rangaistus, mikä pitäisi huomioida vankeusajan lyhentämisenä ja vahingonkorvauksena. Vaadin asiassa lainsäädännöllistä huomioimista ja lakialoitteita sekä toimenpiteitä esittämiltäni osin!
Poliisivankiloiden ja vankiloiden kiinteistönhuolto olisi kaikenkaikkiaan helpompaa, kun tupakointi kiellettäisiinkoko laitoksen alueella. Jos pakko niin tupakointitila johonkin monttuun erilleen yhteisistä tiloista, niin ettei savu pääse kiertämään ja natsat muuttamaan yhteistä tilaa pistävän hajuiseksi maaksi/asfaltiksi. Esittämilläni tavoilla paranisi varmasti sekä vankien että vartijoiden yleinen terveys sekä terveydenhuollon menot vähenisivät, eikä kukaan joutuisi tarpeettomasti rundiin, kuten kohdallani kävi.
Lisäksi ruokailut jäivät kahteen maanantaina ja keskiviikkona ulkoilun puuttumisen lisäksi. Ruoka oli monelta osin heikkotasoista ja margariinia vain 1x 10 g. Rundiin ei annettu edes lehtiä tmv: aa TV: n puutteen korjaamiseksi maanantain ja torstain välisenä aikana. Vasta torstaina ulkoilun jälkeen yritin valita jonkun Valittujen Palojen numeron, kun sain luvan. Torstaina sain yllättäen myös päivän lehden ruokailun yhteydessä päivällä. Peseytymis- ja suihkumahdollisuudet evättiin/estettiin. Pääsin suihkuun vain 24.8. tiistaina eli yhtenä päivänä.
Vaadin asiassa välittömiä toimenpiteitä ja epäkohtiin puuttumista, koska seuraavan kerran vastaava kohtelu on vaarana 29.9.2010 käräjämatkan takia, kun "asianomistaja" Marko Pohjolan puuttumisen takia juttua lykättiin. En katso kohteluni olleen asiallista.
Ystävällisesti vanki 3359/2010
Kalterijääkäri Seppo Lehto
26.08.2010
Kylmäkoski
Turku vankila
Kalterijääkäri Seppo Lehto
26.08.2010
Kylmäkoski
Turku vankila
Valtuutus: Annan toimeksiannon Tanja Siirtolalle ja Markus Janssonille puolestani asia lähettää EOA-kansliaan sekä julkaista epäkohdat!
PS. Vanginvartijat olivat antaneet Sepolle ymmärtää, että hän oli Kylmäkoskella perhetapaamistilassa, mutta olikin käynyt ilmi, että kyseessä on eristysselli eri rundi. Ilmeisesti vartijoista oli hauska vitsi esitellä ko. tila perhetapaamistilana Sepolle, joka on kovasti odottanut perhetapaamisia. Törkeää toimintaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti