Seppo Lehto on saanut 2v 5kk vankeustuomion useista "törkeistä kunnianloukkauksista", "kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan" ja "uskonrauhan rikkomisesta". Samalla Lehdon ja hänen rikoskumppaniksi katsotun henkilön maksettaviksi tulivat miltei sadantuhannen euron vahingonkorvaukset ja oikeudenkäyntikulut. Lehto teki suomalaisista huippupoliitikoista ja virkamiehistä internettiin joitain "valeblogeja", joissa käytettiin hyvinkin värikästä kieltä ja kuvia ko. henkilöistä.

On selvää, että Seppo Lehdon saama tuomio, sekä Seppo Lehdon saama kohtelu viranomais- ja oikeuslaitoksessamme on täysin kohtuutonta. Ilmeisesti oikeuslaitoksemme mielestä poliitikkojen pilkkaaminen on törkeämpi rikos, kuin vaikkapa törkeä pahoinpitely tai lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Kyse on ilmiselvästi Sepon kohdalla sananvapauden loukkauksesta ja poliittisen toisinajattelijan vainosta. Seppo Lehto on mielipidevanki, joka ansaitsee kaiken tukemme, täysin riippumatta siitä, mitä mieltä olemme hänen kirjoitustensa sisällöstä tai muusta toiminnastaan.

Pyrimme tässä blogissa kertomaan tapahtumien kulusta, nykytilanteesta ja Sepon omista kuulumisista kaltereiden takaa. Haluamme blogillamme myös herättää keskustelua suomalaisesta sananvapaudesta ja oikeusjärjestelmästä.

lauantai 4. syyskuuta 2010

Sensuuria ja kyttäystä

Sain Sepolta kirjeen, jossa hän ihmetteli, miksi minun hänelle kirjoittamassani kirjeessä oli ollut keltainen post-it lappu, jossa luki jotain jonkin poistamisesta. Asiaa pohdittuani se selvisi. Olin piruuttani laittanut Sepolle lähettämääni kirjeeseen sisälle tulostamani A4-kokoisen hakaristilipun. Vankilan fasistiset vartijat olivat avanneet Sepon kirjeen ja poistaneet ko. lipun sieltä, jättämättä edes selkokielistä selitystä ko. tapahtumasta (puhumattakaan perusteluista) sen enempää Sepolle kuin minullekkaan.

Yleisesti ottaen siis kirjeet avataan. Voi olla, että tämä on vakiokäytäntö, mutta ihmettelen sitä, koska jos ei ole syytä epäillä kirjeessä olevan mitään laitonta (mikä läpivalaisullakin selvinnee?), miksi ne pitää avata? Samalla kun ne avataan, ne voidaan tietyti lukea ja jäljentää. En hetkeäkään epäile, etteikö Seppo Lehdon saamat kirjeet käy tarkan luku- ja kopiointiprosessin lävitse, kuten kaikkien poliittisten toisinajattelijoiden ja mielipidevankien kaikkialla maailmassa.

Hakaristilipun pois ottamista ilman kelpoa selitystä ihmettelen kyllä. Mihin se perustuu? Ymmärrän, että joissain vankiloissa on ns. jengitunnusten käyttö (paidoissa tms.) kielletty, mutta onko seinälle tai laatikkoon laitettu hakaristilippu "jengitunnus"? Vai onko kyseessä vain Sepon kyykytys? Pirullinen kun olen, laitoin seuraavaan kirjeeseen Sepolle Suomen lipun (paperille tulostettu A4-kokoinen), saas nähdä onko sekin "jengitunnus" tms. ja otetaanko se pois vaiko ei. Pitääkin jatkaa näitä kokeiluita ja katsoa, missä kulkee raja, mitä otetaan pois ja mitä ei.

Se mikä minua eniten ihmetyttää on, että asioita ei perustella mitenkään. Luulisi, että Sepolle olisi toimitettu jokin selitys siitä, mitä kirjeestä on poistettu ja millä perusteella. Näin ei kuitenkaan oltu tehty. Tämä herättää kysymyksiä vanginvartijoiden ja vankilan johdon mielivallasta sekä vankien oikeusturvasta. Kun vankien kirjeet avataan ja sieltä otetaan mitään kertomatta pois jotain ilman mitään perusteluita, on oikeusturva ja sananvapaus olematonta.

Lienee syytä kehittää ja ottaa käyttöön vastaisuuden varalle jokin pen-and-paper-cipher salakirjoitus, jolla on mahdollista kommunikoida turvallisesti vankilaan - ja vankilasta ilman, että kirjeen sisältö päätyy vääriin käsiin.

Ei kommentteja: